Feestdagen en rouw?

Feestdagen en rouw?

5 December 2017. Sinterklaas vieren met Emma.  Mooi en moeilijk tegelijkertijd. De afgelopen paar weken stonden voor alle kindjes in Nederland in het teken van Sinterklaas. Nu Emma dit jaar ook naar school gaat merk ik dat ik er nog meer mee bezig was dan voorgaande jaren. En dat maakt het gemis van Maci dan ook extra groot de afgelopen tijd. Vorig jaar zat Maci lekker te trappen in mijn buik. En zo was ze er ook al bij. Dit jaar zou ze eigenlijk op mijn schoot moeten zitten terwijl we samen de cadeautjes uit zouden pakken..

18:15 er wordt op het raam gebonsd… Emma schrikt en gaat heel langzaam met pappa naar de deur. Je ziet de spanning op haar gezicht… Ze doen de deur open en Emma schreeuwt ohhhh sinterklaas en zwarte piet zijn geweest.. En ze neemt de zak met cadeaus mee naar binnen. Nou ja ze sleept de zak met cadeaus mee naar binnen. En daar duikt ze erin om de cadeaus eruit te halen. Ik zit ernaast en geniet zeker wel van dat lieve snoetje die zo ontzettend blij is dat Sinterklaas haar ook dit jaar niet vergeten is.. En aan de andere kant hou ik mijn tranen in want van binnen huil ik omdat ik zo graag Maci hierbij had willen hebben.

Emma leest netjes op de Cadeautjes voor wie het is. De meeste zijn natuurlijk voor Emma. Maar Sinterklaas heeft ook een aantal cadeautjes voor Maci in de zak gedaan. Deze legt Emma netjes opzij. Wat is ze ook lief. Het is natuurlijk de bedoeling dat Maci die cadeautjes uitpakt. Ik zeg tegen Emma pak jij Maci haar cadeautjes maar uit, Maci kan dit niet zelf meer.. En Emma pakt ook die cadeautjes uit. Een knuffeltje die Emma maar blijft knuffelen. En een Windhanger voor bij Maci. En kleine kerstballetjes en kerststerren voor in de kerstboompjes van Emma en van Maci. Want ja bij Maci staat ook al een kerstboompje op de begraafplaats.

Op deze manier is Maci er toch een heel klein beetje bij. Dat vind ik wel belangrijk voor mezelf, voor Emma, voor Paul. Voor ons gezin. Want laten we heel eerlijk zijn, ons gezin zal nooit meer compleet zijn. Er zal altijd een gemis zijn van een klein meisje die wij nooit zullen zien opgroeien. Maar dat betekent niet dat zij niet bij ons gezin hoort. En dus zal er ook voor Maci altijd een cadeautje zijn met Sinterklaas, met Kerst, op haar geboortedag en op haar sterfdag.

19:00 uur Emma gaat naar bed. Ze is helemaal blij en blijft maar zeggen dat Sinterklaas haar zo verwend heeft.. Paul en ik genieten echt van Emma. Ze is zo’n lief kind. Wat heerlijk dat zij hier zo van kan genieten.  Ik loop naar beneden en dan komen toch echt weer even de traantjes.. Pfff wat een moeilijke tijd zo zeg….  En dan komt kerst er nog aan, oud en nieuw, Maci haar geboortedag op 20 Januari en haar sterfdag op 10 Februari..

Heel erg zwaar deze tijd…  Want ook al zou ik de hele tijd wel kunnen huilen, voor Emma is dit juist een magische tijd. En dat gevoel heeft ze natuurlijk niet als ze haar moeder de hele tijd ziet huilen. Ook al vind ik dat het verdriet om Maci er zeker mag zijn en Emma dit zeker mag zien. Ga ik mijn best doen om Emma wel de kerst te geven die zij verdient.. Dus de kerstboom gaan we versieren en het huis zal wel in kerstsfeer versierd worden. Maar dit jaar zullen we ook naar de begraafplaats gaan en Maci haar plekje versieren met lichtjes en haar kerstboompje versieren.. Zo K… dit…. Zo oneerlijk… Zo blij als ik vorig jaar was zo ontzettend ellendig voel ik me nu…

Pas nu realiseer ik me het gevoel dat waarschijnlijk heel veel mensen hebben rond de feestdagen die een dierbare verloren hebben. Juist tijdens de feestdagen, die eigenlijk bedoeld zijn om gelukkig te zijn en samen te zijn met de mensen die je lief hebt, mis je de mensen  die er niet meer bij kunnen zijn nog meer. En dat maakt dat de feestdagen juist extra moeilijk zijn. Hopelijk wordt dat ooit weer iets beter….

5 gedachten over “Feestdagen en rouw?

  1. Wat een verhaal zeg het blijft verdrietig en voor al met deze dagen het zal ook nooit meer het zelfde zijn .maar wat lief van jullie om toch sinterklaas feest te vieren .het is net wat je zeg als je dan ziet hoe blij Emma dan is dat er kadootjes zijn verzacht het wel iets en dat ze dan ook blij is dat er voor maci kadootjes bij zijn .het is toch echt een bijzondermeisje Emma hoe zij dit zo op pakt .maar komt ook dat zij zulke lieve ouders heb die er toch maar met al het verdriet met zich mee dragen .het voor Emma het zo fijn mogelijk willen maken echt heel lief van jullie en super dapper ik wens jullie nog heel veel sterke om deze dagen door te komen en het zwaarste moet nog komen . De geboorte dag van maci waar van je maar even op een roze wolk mog zitten dat zo snel een donkere wolk werd .zo verdrietig heel veel liefs van ons 😍😘💕

    1. Het is toch gelukt tante! Ja Emma is echt een geweldig meisje.. Zo vrolijk ook en blij. Daar ben ik zo dankbaar voor. Zij sleept ons letterlijk door de dagen heen. Vandaag nog even bij Maci geweest. Een lampje neergezet die we van tante Jenny en Ome Fred hebben gekregen. En ze is dan zo blij, rent met zoveel vrolijkheid naar Maci haar plekje toe.. Ze is zo’n trotse zus… Ik had het graag zo anders gezien!!

  2. Lieve nicht en haar man en meisjes…
    Met tranen je stuk gelezen, een gemis doet dezer dagen nog net iets meer pijn dan alle andere dagen. Kerst vooral… het feest van samenzijn en het vieren van een nieuw leven. Hoe ironisch is het dan dat jullie lieve dochter en zusje er slechts in gedachten bij mag zijn?
    Ik bewonder de kracht die je laat zien en tegelijkertijd je kwetsbaarheid… heel veel sterkte en liefde toegewenst. ❤️🌸

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: